Klara Kristalova
Labyrint med hare och räv

Konstnär: Klara Kristalova

Titel: Labyrint med hare och räv

Plats: Spjutsbygds förskola, Rödeby

Invigning: 18 november 2008

Teknik: Bronsskulpturer monterad på sten.

Labyrinten består av många olika växter, se särskild specifikation.

Projektledare: Torun Ekstrand

Beställare: Karlskrona Kommun

En ovanlig och ständigt föränderlig konstgestaltning växer på innergården till Spjutsbygds förskola. Konstnären Klara Kristalova har planterat olika sorters växter i varierande höjd och utseende som när de börjar blomma och växa till våren kommer att kittla känsel, hörsel, doft och smak hos barnen på förskolan i Spjutsbygd. Barnen på förskolan kommer också att kunna plantera egna blommor på en plats i labyrinten, som då kommer att få olika utseende varje år. Konstverket skapar plats för spännande lek, skötsel, sagor och t.o.m. stunder av provsmakning.

Nära det tätväxande skogsbrynet hittar man den osymmetriska labyrinten. Pil, vintergrön liguster, blåbär, vinbär, skogssalvia, syrenhortensia, stjärnflocka, höstsolros, lammöron och humle är några av växterna. Man kan få en överblick genom att ställa sig på den stora stenen. Flera vägar leder dit, och har man väl hittat fram möter man labyrintens skatt. På stenen sitter en hare och en räv som skakar tass och får oss att känna som om vi hamnat i fablernas värld.Vilken överenskommelse har de just gjort?

 

”Labyrinter är spännande. De har funnits så länge som man vet att människan har ritat och fantiserat. Det finns bilder av labyrinter från antika Egypten och Grekland. I  Sverige gjorde man stora stenlabyrinter under bronsåldern. En sådan finns utlagd på Skansen i Stockholm. Idag bygger många dataspel på labyrinter som man skall lösa och komma igenom.

Labyrinten handlar om en svårighet som man måste ta sig igenom. I slutet står ofta ett monster, en boss: minotauren. Men det finns också andra labyrinter där det står ett ungt träd eller en blomma i mitten som känns mer som en belöning för att man gått längst in. Man kan tänka på känslan av att hitta bär när man gått länge i skogen, eller utsikten från toppen på klätterställningen.” Klara Kristalova.

Klara Kristalova: www.kristalova.se

Klara Kristalova är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har utställningar internationellt. 

Hon har utfört ett tiotal konstnärliga utsmyckningar, bl.a. en skulpturgrupp och omformning av Stora Torget i Falkenberg, en skulpturgrupp för Östersunds universitet och hon medverkar just nu i en tävling om ett minnesmärke för Carl von Linné i Lund.

Förberedelser......

Spjutsbygds förskola Rödeby

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Invigning och pressvisning

Invigning och pressvisning